دوره 13، شماره 3 - ( 1402 )                   جلد 13 شماره 3 صفحات 139-115 | برگشت به فهرست نسخه ها

Qolizadeh M, Hadavinejad م. Exploration of employee’s views about usage of whistle blowing tactics using repertory grids. ORMR 2023; 13 (3) :115-139
قلی زاده محسنه، هادوی نژاد مصطفی. کاوش دیدگاه‌‌های کارکنان درباره کاربست ره‌کنش‌های افشاگری در سازمان با استفاده از شبکه خزانه. پژوهش های مدیریت منابع سازمانی. 1402; 13 (3) :115-139

1- کارشناس ارشد، گروه مدیریت، دانشکده علوم اداری و اقتصاد، دانشگاه ولی‌عصر (عج)، رفسنجان، ایران.
2- دانشیار، گروه مدیریت، دانشکده علوم اداری و اقتصاد، دانشگاه ولی‌عصر (عج)، رفسنجان، ایران. ، hadavi@vru.ac.ir
استفاده اثربخش از ظرفیت‌‌های افشاگری در مواجهه با فساد در سازمان، مرهون شناخت و مدیریت ره­کنش­های آن است. در همین راستا، پژوهش حاضر با هدف کاوش دیدگاه‌‌های کارکنان درباره استعمال ره­کنش­های افشاگری با روش شبکه خزانه در فرمانداری راور انجام شد. به‌این‌منظور، 6 عنصر پژوهش از ادبیات پژوهش و 15 سازه دوقطبی از راه مصاحبه با 15 نفر از اعضای سازمان با روش‌‌های سه‌‌عنصری و تحلیل مضمون استخراج شدند. پس از ایجاد شبکه خزانه جمعی، تحلیل‌‌های آماری اسلتر، خوشه‌‌ای سلسله‌‌مراتبی، نیم‌‌رخ، فریدمن، مؤلفه‌‌های اصلی و مؤلفه‌‌های گروهی چندگانه روی داده‌‌ها انجام شد. بر‌اساس یافته‌‌ها، سازه‌‌ها در قالب دو خوشه تلنگر عمومی و فسادستیزی بخردانه دسته‌‌بندی شدند. همچنین معلوم شد حدود 90 درصد از واریانس عناصر در شبکه خزانه جمعی به‌وسیله دو مؤلفه مبادی اطلاع قانونی و مبادی انتشار عمومی تبیین می‌‌شوند. براساس یافته‌‌ها، مبادی اطلاع قانونی بیش از دیگر ره­کنش­ها به قدرت و اختیار رسمی برای فسادستیزی متکی هستند و بیش از آنها نیز اخلاقی تلقی و باعث کمک به حل مسئله، رسیدگی سریع، واقعی و تخصصی به آن و نیز مواجهه با فساد در جوی آرام می‌‌شوند و می‌‌توان به رسیدن نتیجه از رهگذر استفاده از آنها امید داشت. آن‌طورکه در این ره­کنش­ها، افشاگر بیش از دیگر ره­کنش­ها ادراک داشتن پشتوانه دارد و وجهه سازمان و آبروی متخلف با احتمال بیشتری محفوظ می‌‌ماند و کمتر باعث سوء‌‌تفاهم دیگران می‌‌شود.
نوع مقاله: پژوهشی کیفی | موضوع مقاله: رفتار سازمانی و مدیریت منابع انسانی
دریافت: 1402/1/2 | پذیرش: 1402/7/19 | انتشار: 1402/2/10