دوره 9، شماره 4 - ( 1398 )                   جلد 9 شماره 4 صفحات 137-117 | برگشت به فهرست نسخه ها

zare khalili M, salimi G, mohamadi M, Jahani J, Ali Mohammadlou M. Reflecting on the Organizational Barriers to Strategy Implementation in Iranian State Universities: A Multi-Study Approach. ORMR 2020; 9 (4) :117-137
زارع خلیلی مجتبی، سلیمی قاسم، محمدی مهدی، جهانی جعفر، علی محمدلو مسلم. تأملی بر موانع سازمانی اجرای استراتژی در دانشگاه‌های بزرگ دولتی ایران؛ رویکرد چندمطالعه ای. پژوهش های مدیریت منابع سازمانی. 1398; 9 (4) :117-137

1- دانشجوی دکتری مدیریت آموزشی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران.
2- استادیار، گروه علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران. ، salimi.shu@gmail.com
3- دانشیار، گروه علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران.
4- دانشیار، گروه مدیریت، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران.
پژوهش حاضر با هدف شناسایی و ارزیابی وضعیت موجود موانع سازمانی موثر بر اجرای کارآمد استراتژی­ در دانشگاه­ها و مراکز آموزش­عالی انجام گرفت. برایناساس از طرح چند مطالعه­ای یعنی ترکیب روش­های مضمون­یابی، مطالعه موردی کیفی و پیمایش استفاده گردید. در مطالعه اوّل؛ با استفاده از روش مضمون­یابی، مطالعات صورت گرفته در حوزه اجرای استراتژی در پایگاه­های علمی معتبر با رویکرد هدفمند موردبررسی قرار گرفته و تحلیل گردید. در مطالعه دوم با بهره­گیری از مطالعه موردی کیفی نیز دیدگاه­ها و تجارب 15 نفر از مدیران دانشگاه شیراز با رویکرد هدفمند و معیار اشباع نظری و از طریق مصاحبه نیمه­ساختند، موردبررسی قرار گرفته و سپس با استفاده از تکنیک تحلیل مضمون، داده ­ها تحلیل شدند. همچنین در مطالعه سوّم و در بخش ارزیابی، وضعیت موانع کلیدی موثر بر اجرای کارآمد راهبردی در پنج دانشگاه برتر کشور با استفاده از روش پیمایشی دیدگاه 366 نفر از مدیران میانی سنجیده شده است. یافته­ های حاصل از پژوهش حاکی از آن بود که موانع سازمانی متعددی ازجمله موانع مربوط به رهبری دانشگاهی، ماهیّت استراتژی، فرهنگ دانشگاهی، منابع مالی، فناوری، ارتباطات، پایش استراتژی، ساختار و منابع انسانی اجرای استراتژی در دانشگاه­های بزرگ کشور را متاثر کرده است. همچنین نتایج پژوهش نشان داد که در دانشگاه تهران، فرهنگ دانشگاهی؛ در دانشگاه شیراز، فرهنگ دانشگاهی؛ در دانشگاه امیرکبیر، ساختار؛ در دانشگاه علم و صنعت، منابع انسانی و در دانشگاه شریف، ساختار؛ مهمترین موانع سازمانی اجرای کارآمد استراتژی­ دانشگاهی به شمار می‌روند.
نوع مقاله: پژوهشی کیفی | موضوع مقاله: استراتژی و مدیریت
دریافت: 1398/8/20 | پذیرش: 1398/11/5 | انتشار: 1398/12/24