دوره 5، شماره 2 - ( 1394 )                   جلد 5 شماره 2 صفحات 71-49 | برگشت به فهرست نسخه ها

Rajabzadeh A, Keramatpanah M, Shahroudi K, Keramatpanah A. Comparative Modeling of Supply Chain Using Interpretive Structural Modeling and DEMATEL. ORMR 2015; 5 (2) :49-71
رجب زاده علی، کرامت پناه محسن، شاهرودی کامبیز، کرامت پناه امین. طراحی تطبیقی مدل نابی- چابکی زنجیره تأمین با رویکرد مدل‌سازی ساختاری- تفسیری و دیمتل. پژوهش های مدیریت منابع سازمانی. 1394; 5 (2) :49-71

1- دانشیارگروه مدیریت،گروه مدیریت و اقتصاد، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
2- کارشناسی ارشد مدیریت صنعتی، موسسه عالی آموزش و پژوهش مدیریت و برنامه ریزی، تهران، ایران
3- استادیار، گروه مدیریت بازرگانی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد رشت، گیلان، ایران
4- کارشناسی ارشد مدیریت بازرگانی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد رشت، گیلان، ایران
امروزه بسیاری از سازمان‌ها و شرکت‌ها با رقابت بسیار زیاد و محیط نامطمئنی مواجه هستند که به‌واسطه نوآوری‌های فناوری و نیازهای در حال تغییر مشتریان شدت پیدا کرده است. از این رو تمرکز بر مهندسی ارزش و استفاده بهینه از منابع به شدت رو به افزایش می‌باشد. در چنین محیطی رویکردهای تک‌بعدی گذشته در زنجیره تأمین دیگر قابلیت و توانایی خود را از دست داده‌اند. یکی از راه‌های مقابله با چنین چالش‌هایی استفاده از تلفیق دو پارادایم نابی و چابکی است. از این رو با هدف تدوین مدل‌های نابی- چابکی زنجیره تأمین، بررسی گسترده‌ای در ادبیات موضوع صورت گرفته است. در نتیجه این کار و مصاحبه با آگاهان 15 عامل اصلی موفقیت زنجیره تأمین ناب- چابک شناسایی شدند. سپس این فاکتورها وارد پرسشنامه‌ای شده و در اختیار آگاهان زنجیره تأمین چهار شرکت مطرح گرماساز ایران قرار گرفت. نتایج به دست آمده با رویکرد مقایسه تطبیقی از دو تکنیک مدل‌سازی ساختاری – تفسیری و دیمتل به دست آمدند که در نتیجه آن دو نقشه استراتژی جداگانه برای نابی- چابکی زنجیره تأمین ارائه شدند. ارتباطات به دست آمده در مدل‌سازی ساختاری – تفسیری و دیمتل نشان داد که استفاده از IT، مدیریت، آموزش و توسعه کارکنان، طراحی شبکه تأمین و استانداردسازی فرآیندها پایه و اساس نابی – چابکی را تشکیل می‌دهند و در پی بینشی که نقشه استراتژیک دیمتل و مدل‌سازی ساختاری - تفسیری به مدیران ارائه می‌کند، می‌تواند به آنها در برنامه‌ریزی استراتژیک برای بهبود نابی- چابکی زنجیره تأمین کمک کند.
نوع مقاله: علمی پژوهشی | موضوع مقاله: اصلی|مدیریت صنعتی
دریافت: 1392/8/20 | پذیرش: 1393/12/13 | انتشار: 1394/6/13